Křehká a libová svíčková
Snad nejkvalitnější, ale také nejdražší kus masa ze skotu je bezesporu
hovězí svíčková (v angličtině známá jako Fillet nebo Tenderloin).
Čím si tato nej zasloužila? Hovězí svíčková je totiž vnitřní bederní
sval, který leží ze spodní strany hřbetu (nad hřbetem je
nízký roštěnec).
Vzhledem ke své poloze je svíčková při pohybu zvířete namáhána opravdu
jen minimálně. Díky tomu má tento sval velmi jemná vlákna a maso je
proto
křehoučké, jen se rozsýpá.
A nejen to.
Hovězí svíčková
je také
úžasně
libová. Obsahuje totiž pouhé
3 - 4,5% tuku, takže zastánci ultra
zdravého životního stylu nad ní doslova plesají blahem.
Hovězí svíčková – premiové maso
Odvrácenou stranou mince je fakt, že
svíčkové je na zvířeti až žalostně
málo. Na mladém býkovi či jalovici jí najdete maximálně 1,4 – 2 kg.
Kromě toho se hovězí svíčková na jednom konci výrazně ztenčuje, takže
když si z prostředku vykrojíte krásné kulaté steaky, tak co s tím tenkým
zbytkem? Proto se také svíčková často prodává vcelku šefkuchařům do
restaurací, kde si s tím hravě poradí (konec použijí třeba na
tatarský biftek). No a protože tohoto křehkého masíčka není nikdy
dost a přitom tradičním, téměř národním pokrmem je svíčková na smetaně
s knedlíkem, tak není divu, že hovězí svíčková je nedostatková a
bezkonkurenčně
nejdražší. Škoda.
Řešení - falešná hovězí svíčková
Když je něčeho nedostatek, pomůže náhražka. Jenže kde vzít maso podobných
kvalit, jako má hovězí svíčková? Nejvíce se kvalitě této lahůdky podobá
tzv.
kulatá plec. Tento kousek výborného masa se odděluje od přední plece
a podobně jako hovězí svíčková je i kulatá plec jemná s relativně nízkým
obsahem tuku. Hlavně je ale výrazně
levnější než pravá svíčková, a tak se
používá všude tam, kde to strávník tak nějak neřeší. A popravdě, málokdo
pozná, jestli byla na tatarský biftek použitá
pravá hovězí svíčková
a
nebo ta falešná. Zkuste sami a uvidíte.
Steaky ze svíčkové
My však máme rádi steaky a tak nás zajímá, jak si stojí hovězí svíčková
jako steakové maso. Obstojí v těžké konkurenci takových borců,
jakými jsou nízký či
vysoký roštěnec?
Pravdou je, že
absence tuku u svíčkové
je v tomto případě citelná. Tuk je totiž nositelem chuti a tak hovězí svíčková
už z principu nemůže rozehrát takový koncert chuti a vůně, jaký nám
poskytuje úžasný
Rib eye steak.
Svíčková a nízký roštěnec k tomu
Bylo by hříchem na tomto místě zamlčet, že
hovězí svíčková se v nemalém množství objevuje v takových
královských řezech, jakými jsou
T-bone steak
a především
Porterhouse steak.
U těchto steaků je svíčková umístěna
přímo u typické
T kosti, na jejíž druhé straně se nachází,
rovněž velmi ceněný,
nízký roštěnec.
Chcete si vychutnat svíčkovou v plné steakové chuti? Pak rozhodně neváhejte tyto 2 slavné steaky vyzkoušet.
Připravit si je můžete klasickým způsobem a nebo třeba s
pepřovou omáčkou jako
Pfeffer steak.
Hovězí svíčková je delikatesa
Mohlo by se zdát, že steak z libové svíčkové se v konkurenci s takovým vysokým roštěncem nemůže
nikdy prosadit. A přesto, zkuste se někdy zeptat někoho, kdo ochutnal
jedinečný
filet mignon, jestli zažil něco lepšího. Zkrátka
každý
druh masa má své kouzlo a hodí se pro jinou příležitost. Pravá hovězí svíčková
rozhodně nikdy nebude zlatým hřebem zahradní grilovací párty. Ale pro
romantickou večeři při svíčkách je
filet mignon dokonalou a snad i
jedinou možnou volbou.