Hovězí roštěná
Všichni dobře známe jídla jako jsou
roštěná na houbách nebo
vídeňská roštěná,
ale ruku na srdce, víte kde tento kousek chutného hovězího na zvířeti hledat? A to
ani nemluvíme o tom, že kdyby jste si z roštěné raději udělali chutný steak,
budete se olizovat až za ušima.
Hovězí roštěná je totiž snad
nejlepší maso
na steaky vůbec. A my to dobře víme.
Odkud se bere roštěná?
Hovězí roštěná je část masa, která je umístěná na hřbetě zvířete.
Dělí se na dvě části. Ta směřující k hlavě se nazývá
vysoký roštěnec a naopak
její zadní část je známá jako
roštěnec nízký. Roštěná je celkově mírně prorostlá tukem,
šťavnatá a má jemná svalová vlákna. Ta trocha tuku, která se v nich ukrývá
však dělá z roštěné opravdovou delikatesu. Je všeobecně známo, že
tuk je nositelem chuti. Můžete se proto spolehnout, že taková dobře
vyzrálá hovězí roštěná (a výběr steaků z ní je opravdu široký) roztančí
vaše chuťové pohárky mnohem lépe než fádní, ale v Čechách tolik oblíbená,
hovězí svíčková.
Roštěná na steaky
Hovězí roštěná
má ve své horní části (
vysoký roštěnec) trochu více tuku,
ale nebojte se, nepřiberete po něm. Je to jen kolem 16%. Od roštěné z nízkého roštěnce
ji poznáte jednoduše, v příčném řezu uvidíte hned
několik vrstev svalů.
Právě odsud pochází také jeden z nejslavnějších a rozhodně nejchutnějších steaků,
takzvaný
Rib eye steak.
Hovězí roštěná – nízký roštěnec
Roštěná
ve své dolní části (
nízký roštěnec
) je
o něco libovější a v
řezu uvidíte jeden celistvý sval. Steaky z této části roštěné nejsou
o nic méně slavné než ty z vysokého roštěnce. Ba právě naopak! Vždyť kdo by neznal
vynikající
Striploin steak,
New york steak,
T-bone steak s typicky tvarovanou kostí
uprostřed a nebo nekorunovaného krále steaků, obrovský
Porterhouse steak?
Roštěná na pečení
V celkovém výčtu využití tohoto hřbetního svalu bychom mohli pokračovat i
nadále.
Hovězí roštěná
má skutečně všestranné použití, je chutná a velmi
oblíbená. Nesmíme však zapomenout na fantastický anglický
Roastbeef
(v Čechách jej familiérně vyslovujeme jako rozbíf). Je to vlastně roštěná z
části
nízký roštěnec, která se peče v troubě vyhřáté na 160°C cca 15 minut (záleží na výšce pečeně). Hotové maso
je pak krásně růžové, dokonale šťavnaté a
výborné i za studena. Hovězí roštěná
je zkrátka královnou nejen české kuchyně.