Hovězí pupek - Flank steak
Hovězí
flank steak je řez masa z pupku zvířete. Jedná se vlastně o břišní
sval, který je neustále používán. Samotný pupek se dělí na
vrchní a spodní
šál. Zatímco vrchní šál směřuje k bránici a připravuje se z něj výtečný
hanger steak, spodní šál jde směrem k zadní části zvířete a právě odsud
pochází měkké a prorostlé maso pro lahodné
flank steaky.
Flank steak nebo Bavette?
Flank steak
byl u nás dříve pohříchu opomíjen a na pultech řeznictví
se začal objevovat až relativně nedávno. Americký název "
Flank steak"
je dnes již v Čechách dobře rozšířen. Pokud narazíte na označení
"
Bavette" nenechte se zmást. Jde jen o francouzský název pro stejný
kus masa, tedy starý dobrý Flank steak.
Kulinářsky všestranný hovězí pupek
Hovězí pupek je ze své podstaty plochým svalem a je
vhodný pro vaření
i dušení. Díky svému jemnému mramorování se však také skvěle hodí i
pro
grilování. Flank steak má intenzivní lahodnou chuť a přitom jeho
příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Stačí jen dobře rozpálený gril
nebo pánev a můžete začít. Nevíte si s jeho přípravou rady? V sekci -
Jak připravit flank steak - se můžete inspirovat jednoduchým návodem.
Dokonalý flank steak
Závěrem ještě přidáme malou, o to však důležitější radu.
Flank steak
je chuťově výrazný
a hustotou svalových vláken spíše tužší
kus výtečného masa. Abyste si tuto delikatesu skutečně vychutnali,
nezapomeňte při servírování
krájet maso kolmo (napříč)
přes
svalová vlákna, ideálně pod úhlem 45°. Jedině tak zajistíte,
že se vám bude flank steak doslova rozplývat na jazyku.